Iets anders in iets anders

Soms kun je heel hard proberen om iets anders te zien in iets anders.

Ja, zeg je. Kijk naar die vogel.

Je bonkt op zachte muren, roept in een stapel dekens, slaat op het glanzende vlak van een trampoline.

Dingen bewegen, maar niets verandert.

En toch ga je verder, toch zie je zwart in de vleugels van de kauw. En je verdiept je daarin, je houdt je eraan vast. Je gebruikt het als een magische vishaak. Daarmee wil je de verre echo aantrekken van datgene waarnaar je echt op zoekt bent, iets helemaal anders dan een kauw.

En de echtheid van wat je echt zoekt, doet pijn. Je durft amper het woord te denken (kraai). Liever denk je aan het zwart in de vleugels van de kauw.

En zelfs als je ziel zich maar heel even roert, ben je hoopvol. Dus je blijft voortdurend roepen: kijk die zwarte vleugels! Zie de kromming van de bek! Het lijkt erop! Het lijkt erop!

Je blijft roepen, en je wordt moe. Iets anders maken van iets anders vraagt veel.

En je ziel, een groot sterk wezen dat uitgestrekt, als een dronkenman na een nachtje stappen, slaapt tussen je keel en je buik, opent één oog. Hij kijkt naar je bewijsvoering, en raakt meteen zo verveeld dat hij in een diepe slaap valt. Een ziel neem je niet beet.

Toch ben je verrukt. Want je zag de schittering in zijn iris.  En er is niks dat een schittering van de ziel evenaart.

Ik ben goed bezig, denk je. Gewoon harder proberen.

Dan kom je het echte ding tegen. Kraai! Kraai! Een echte kraai. Daar hoef je niets van te maken. Het is er al, precies hoe je het wil. Beter dan je zelf kon verzinnen. Anders ook. Anders dan je zelf kon verzinnen. Maar anders in de richting waar je naar hunkert. Ik kan je dingen leren, fluistert het.

Je bent niet meer aan de leiding. Je hebt geen concept in je hoofd waar je iets in probeert te duwen. Want nu is je ziel wakker. Hij is wakker, en hij drukt zijn zwarte, lederachtige wang tegen de jouwe aan, om samen te kijken naar wat alleen maar een kraai kan zijn. Kijk, zegt hij tegen je. Kijk, zingt hij.

Hoe mooi is een kraai, zingt hij.

Dat geluid.

Van een ziel die zingt.